Zua de 15 martie a fiecărui an este dedicată Zilei Mondiale a Protecției Drepturilor Consumatorului. Al doilea an consecutiv Clinica Juridică Universitară (mun. Bălți) în calitatea sa de Centru de Asistență a Consumatorilor (CAS Nord) în parteneriat cu Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității de Stat ”A. Russo” din mun. Bălți a organizat o masă rotundă dedicată protecției drepturilor consumatorului, cu specific în siguranță și securitate alimentară.
I.P. “Clinica Juridică Universitară” (CJU), organizaţie nonprofit cu sediul în mun. Bălţi, anunţă lansarea proiectului “Centrul de Asistenţă a Consumatorului (CAS Nord)” realizarea căruia se datorează suportului Fundației Est - Europene în cadrul proiectului”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”finanțat de Uniunea Europeană, şi cofinanţat de către Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA) și de către Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.
În rezultatul implementării proiectului „Legea în acţiune pentru locuitorii regiunilor rurale din nordul Moldovei”, susţinut financiar de către Programul USAID de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept/USAID Rule of Law Institutional Strengthening Program (USAID ROLISP) de către I.P. ”Clinica Juridică Universitară” (CJU) din mun. Bălţi a fost elaborat Ghidul Metodologic de Organizare a Campaniilor Juridice Informative.
În mun. Bălți consumatorii sunt puși în situația în care trebuie să ghicească ce produse cumpără. În unele supermarketuri din mun. Bălți sunt comercializate produse alimentare, importate din alte țări, fără descrierea acestora în limba de stat a Republicii Moldova,
În luna septembrie al anului curent, Clinica Juridică Universitară a continuat campaniile de informare a elevilor din regiunile de nord ale Moldovei privind securitatea alimentară și protecția drepturilor consumatorului. Astfel, în cadrul campaniilor de informare au fost vizitate 22 de școli din 20 de localități din nordul Moldovei.
Clinica Juridică Universitară, în colaborare cu Direcţia Asistenţa Socială şi Protecţie a Familiei din oraşul Glodeni, în data de 7 august curent, a realizat cu succes o masă rotundă cu tema „Dezvoltarea serviciilor comunitare de asistenţă juridică”, implementând proiectul „Fortificarea OSC-urilor prestatoare de servicii Juridice comunitare şi promovarea procesului integrării Europene”, finanţat de către Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională (USAID), în cadrul programului Parteneriate pentru Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de FHI 360.
Consumatorii sunt veriga principală în lanțul afaceriștilor. Încă din perioade antice negustorii se întreceau între ei pentru a atrage cât mai mulți consumatori căror să le vândă serviciile și produsele sale. Aceștia plecau în căutarea consumatorilor peste mări și oceane, numai că să își vândă produsele mai avantajos.
Clinica Juridică Universitară(CJU) din mun. Bălți este onorată să anunțe despre lansarea proiectul „Monitorizarea respectării drepturilor omului în procesul de reținere în carul Inspectoratului de poliție din Municipiul Bălți”, susținut financiar de către Fundația SOROS Moldova în cadrul Programului de Drept.
Statul este garantul principal în apărarea și promovarea drepturilor consumatorilor și siguranței alimentare. Însă, eforturile depuse de stat nu sunt suficiente.
În data de 30 iunie 2015, Clinica Juridică Universitară a organizat masa rotundă cu tema „Dezvoltarea serviciilor comunitare de asistenţă juridică”. Evenimentul a fost realizată în cadrul proiectului„Fortificarea OSC-urilor prestatoare de servicii Juridice comunitare şi promovarea procesului integrării Europene” finanţat de către Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională (USAID), în cadrul programului Parteneriate pentru Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de FHI 360.
În luna iunie a.c. Clinica Juridică Universitară (CJU) a realizat un raid în piața centrală din mun. Bălți unde s-au depistat mai multe încălcări privind normele sanitare, de păstrare și comercializare a produselor alimentare. Astăzi, 07.07.2015, reprezentanții CJU au realizat un raid la o altă piața din mun. Bălți care este amplasată în regiunea gării feroviare Slobozia. Raidul a fost realizat în cadrul proiectului “Sporirea securităţii alimentare a consumatorilor din regiunea de nord”, implementat de către Clinica Juridică Universitară din Bălţi, realizarea căruia se datorează suportului Fundației Est-Europene în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană” finanțat de Uniunea Europeană, şi cofinanţat de către Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA) și de către Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.
Securitatea alimentară și protecția acesteia este un deziderat în promovarea unui mod sănătos de viață a consumatorilor. Comercializarea produselor alimentare este organizată în diverse moduri prevăzute de legislația în domeniu. Una dintre modalitățile de comercializare care trezește suspecții și nu asigură o protecție adecvată a consumatorului este comercializarea produselor alimentare în piețe special amenajate și ambulatorii.
Aceste trei întrebări au fost discutate la seminarul de informare privind drepturile consumatorului şi promovarea siguranţei alimentare din cadrul proiectului “Sporirea securităţii alimentare a consumatorilor din regiunea de nord”, implementat de către Clinica Juridică Universitară din Bălţi, realizarea căruia se datorează suportului Fundației Est-Europene în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”...
24 de APL-uri de nivel I și II din regiunea de nord a țării au fost informate privind oportunitățile de protecție a drepturilor consumatorilor prin intermediul Centrului de Asistență a Consumatorului din mun. Bălți (CAS Bălți).
În data de 6 mai 2015, Clinica Juridică Universitară (CJU) din mun. Bălţi a realizat o campanie de informare în or. Sîngerei, chiar de hramul acestuia.
În data de 30 aprilie a.c., Clinica Juridică Universitară a realizat instruirea voluntarilor în cadrul proiectului“Sporirea securității alimentare a consumatorilor din regiunea de nord”, realizarea căruia se datorează suportului Fundației Est-Europene în cadrul proiectului”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”finanțat de Uniunea Europeană, şi cofinanţat de către Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA) și de către Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.
La invitația Senatului Studențesc din cadrul Universității de Stat ”Alecu Russo”, Clinica Juridică Universitară a participat la conferința organizată pentru studenții din instituțiile de învățământ preuniversitar din toată țara. Prezenți la eveniment au fost studenți și elevi ai liceelor și colegiile din diferite raioane ale țării precum: Soroca, Briceni, Ungheni, Edineț, Fălești, Florești, Călărași, Chișinău și Bălți.
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” angajează asistent de proiect!!!
I.P. “Clinica Juridică Universitară” (CJU), organizaţie nonprofit cu sediul în mun. Bălţi, anunţă lansarea proiectului “Îmbunătățirea rolului avocaților publici în sectorul justiției”, finanțat din fondurileDepartamentul de Stat al SUA.
I.P. “Clinica Juridică Universitară”, organizaţie nonprofit cu sediul în mun. Bălţi, anunţă lansarea proiectului “Sporirea securității alimentare a consumatorilor din regiunea de nord”, realizarea căruia se datorează suportului Fundației Est-Europene în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”
Astăzi, 16 martie, cauza drepturilor consumatorilor a întrunit reprezentanții sferei academice, instituțiilor de stat, ONG-urilor și avocaților practicieni la masa rotundă: ”Protecția drepturilor consumatorului”.